keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Röyhelöitä ja puutöitä




Näitä röyhelöitä on nyt urakoitu:). Mekon pohjana edelleen Mekkotehtaan Elina-mekko, jota on kyllä kovasti muokattu ja muunneltu. Marimekon kangaspaloista sain vielä kasattua tällaisen tunikamekkosen.


Olkapään pienet röyhelöt antavat kivasti ilmettä ja tehostetta kokonaisuuteen. Pienellä serkkutyttösellä oli puserossaan tällaiset röyhelöt ja halusin kokeilla niitä tähän tunikaan.








Ompelun lomassa olen tehnyt myös puutöitä. Ostimme jonkin aikaa sitten lehtisahan, joka on mielestäni aivan kuin toinen ompelukone. Piirsin tipusista kaavan, jonka mukaan sahasin levystä linnut ja alustan. Porasin tipuihin sekä alustoihin reiät, joihin liimasin pyöreän puukepin. Näin sain kasattua pääsiäiskoristeeni. Jos oikein tarkasti haluaa katsoa, huomaa osan linnuista seisovan hieman vinossa. Mutta sepä ei haittaa minua, sillä ensi kerralla osaan tehdä vastaavassa tilanteessa tämän vähän paremmin :).



Lintujen alla oleva kaitaliina on äitini kutoma.





maanantai 25. maaliskuuta 2013

Tähtiä poimuttaessa




Rypytettyjä helmoja ja frilloja on hetken aikaa vielä tiedossa. Tämän mekon ompelin edellisen mekon tapaan poimutusjalkaa kokeillessa. Tähtikangas on napakkaa, mutta mukavasti joustavaa trikoota. Tarkempaa määritelmää kankaasta en muista, enkä niitä niin mieleen tule painaneeksikaan. Kunhan  kangas on ommellessa ja vielä tärkeämpää, käytössä mieluisia. Se on tärkeintä :). Tikin pituus oli poimuttaessa kangasta noin 5-6 välillä. Seuraavassa kuvassa olen asettanut kaksi kangasta päällekkäin, joista alimmainen poimuttuu ylimmäisen pysyessä suorana.



Kun kankaat kääntää oikein päin on jälki kuten seuraavassa kuvassa näette. Poimutusjalka tekee tämän yhdellä kertaa. Äärimmäisen näppärää. Kankaan laadulla on kovasti merkitystä kuinka voimakkaasti kangas poimuttuu. Edellisen postaukseni pallomekkokangas oli ohutta puuvillaa ja se poimuttui huomattavasti voimakkaammin kuin tämä tähtitrikoo.


Mekon alta pilkistää juuri ostamani leikkuualusta. Varsinaiset tilkkutyöt eivät ole vielä käynnistyneet, mutta leikkuupyörää olen käyttänyt kovasti suikaloidessani kankaita röyhelöiksi.





 Ihanat gerberat jatkavat mekon kaunista värimaailmaa:)








maanantai 18. maaliskuuta 2013

Poimutusjalan lumoissa



Tämä mekko valmistui Mekkotehtaan Elina- mekon kaavalla. Halusin kokeilla uutta ompelukoneeni jalkaa tähän mekkoon ja senpä takia tein röyhelöt kauluksen ympärille. Ostin nimittäin poimutusjalan. Olen aivan ihastunut tähän apuvälineeseen. Ei tarvi muuta kuin hieman säätää tikinpituutta ja langan kireyttä, niin kone poimuttaa kankaan valmiiksi. Tällä jalalla myös pystyi ompelemaan kaksi kangasta päällekkäin siten, että alimmainen kangas poimuttui ja päällimmäinen kangas pysyi suorassa. Tässä mekossa ainoastaan poimutin yhtä kangasta kerrallaan. Palloröyhelön reunaan ompelin rullapäärmeen, joka siistii reunan kauniisti.


Minusta tämä mekkomalli on kaunis omassa yksinkertaisuudessan, mutta kaula-aukko on kaavassa liian suuri. Ensi kerralla muokkaan kaavaa siten, että pienennän kaula-aukkoa ja teen takakappaleeseen nappihalkion.



Samasta kankaasta valmistui myös pieni pussuka Hipun
blogista löytämälläni kaavalla. Kiitos vaan, oli selkeät ohjeet :).






Tämä viikonloppuna otettu kuva kehoittaa minua nyt nousemaan koneen ääreltä ja lähtemään ulos nauttimaan auringon paisteesta :).













tiistai 12. maaliskuuta 2013

Aikuiselle röyhelöitä


Jälleen kesähepeneitä itselle:). Selvää suuntaviivaa ei ollut lopputuloksesta kun tämän paidan leikkaamisen ja ompelemisen aloitin. Tästä turkoosista tuli niin voimallinen, etten tiedä onko se kaunis vai ruma? Ja sopiiko röyhelökangas turkoosiin vai ei ? :) Voihan tällaista käyttää vaikkapa omalla pihalla jos ei kauemmaksi uskalla mennä.







Olen hakenut metsästä koivunoksia tulppaanien seuraksi ja nyt ne ovat alkaneet työntää lehtiä. Kylläpä ovatkin keväisiä!



Turkoosista röyhelöpaidasta tuli niin kysymysmerkkitapaus, niin ajattelin hieman neutralisoida tilannetta ja tehdä uuden, rauhallisemman version. Etukappaleen keskelle ompelin lisäpalasen, johon röyhelöt kiinnitin. Tästä paidasta jätin helmaröyhelön pois.  Ehkä parempi näin:)










torstai 7. maaliskuuta 2013

Väriläiskiä harmaalle




Laatikossani on pitkään lojunut harmaat college-housut leikattuina. Jostain syystä pelkkä harmaa ei ole innostanut ompelemiseen. Jotain kangas kaipasi ja se oli nämä värikkäät pallot. Aplikoin pallot vastakkaisiin lahkeisiin, että jonkinlainen tasapaino värittämisessä säilyisi. Ja jotta asu tulisi kokonaiseksi, piti tehdä housuille kaveriksi paita. Tämä huppari valmistui samalla kaavalla kuin aiemmin esittelemäni pari hupparia.



Melko värikkääthän näistä tulivat, hieman pellemäisetkin. Kotona niillä on kuitenkin hyvä juoksennella ja touhuta. College-kangas on nurjalta puolelta mukavan lämpöinen ja pehmoinen.




Postipoika toi myös tilaamani uudet nimilaput. Kokeilin nyt mustaa, jotta voisin käyttää samoja merkkejä sekä tyttöjen että poikien vaatteisiin.